Xsel a aparut din dorinta de a oferi clientilor o gama variata de solutii de iluminat de inalta calitate bazate pe tehnologia LED.

Aceasta tehnologie reprezinta cea mai performanta sursa de iluminat din cele cunoscute pana in prezent folosita la scara larga, inlocuind cu succes becurile cu incandescenta, becurile cu halogen sau becurile fluorescente (economice). Folosind aceasta tehnologie se realizeaza o economie de energie electrica de pana la 85%. Inlocuirea propriu-zisa a becurilor actuale cu corpuri de iluminat cu led se face foarte usor, fara a fi necesare modificari ale instalatiei electrice.

Avantajele Iluminatului cu LED

Durata de viata: Durata de viata a LED-urilor poate ajunge in unele cazuri si la 100.000 de ore. Spre deosebire de sursele incandescente (1.000-2.000 ore) si de sursele fluorescente (8.000-15.000 ore), sursele de iluminat cu LED au o durata de viata semnificativ mai mare.

Eficienta : Tehnologia LED converteste energia electrica in lumina mult mai eficient decat in cazul becurilor incandescente, care pierd 90% din energie prin caldura. Eficienta LED-urilor este mult superioara surselor de iluminat incandescente sau fluorescente. Acest aspect se reflecta cel mai bine in consumul redus de energie, economisind frecvent mai mult de 50% fata de sursele mentionate mai sus.

Directia de emisie a fasciculului de lumina : Deoarece LED-urile sunt montate pe suprafete plane emit lumina hemisferic micsorand cantitatea de lumina pierduta. In multe aplicatii o parte din lumina este irosita daca nu se folosesc dispozitive optice speciale sau proiectoare. Spre deosebire de LED-uri care directioneaza lumina acolo unde este nevoie, sursele clasice de iluminat emit lumina in toate directiile.

Culoare : LED-urile nu necesita filtre pentru a reda lumina de o anumita culoare. Culoare este generata de materialul semiconductor.

Control : Unele LED-uri pot fi controlate mult mai usor cu ajutorul unui sistem de dimming, oferind un control mai bun asupra iluminarii si a culorilor.

Dimensiune : Dimensiunea redusa, care poate ajunge pana la ordinul milimetrilor, si directionarea fasciculului de lumina ofera posibilitatea unor solutii inovative, cu un design compact. Motivul pentru care sursele de iluminat cu LED au o dimensiune mai redusa este faptul ca nu au nevoie de incinte speciale vidate cu gaz. Aceasta caracteristica face LED-urile utile in aplicatiile in care sursele traditionale nu pot fi integrate.

Rezistenta la socuri si vibratii : In comparatie cu sursele de iluminat clasice ale caror deteriorare se produce usor atunci cand sunt supuse la socuri si vibratii, LED-urile nu sunt casabile si nu contin filament. Acest lucru ofera posibilitatea folosirii lor in conditii foarte variate (mijloace de transport, iluminat interior si din apropierea zonelor industriale, lifturi, scari rulante, ventilatoare etc.). LED-urile au sanse mai mici sa se deterioreze in timpul transportului.

Functionare la temperatura scazuta : Performantele lampilor cu LED nu se diminueaza la temperaturi scazute, asa cum se intampla in cazul lampilor fluorescente, in special cele pe baza de amalgam. Aceasta calitate face din LED candidatul ideal pentru folosirea in spatii de refrigerate, camere reci, congelatoare sau exterior.

Cicluri de aprindere/stingere mare : In timpul functionarii, in cazul lampilor incandescente supuse unui numar mare de cicluri aprindere/stingere, filamentele subtiate se ard la aprindere. Numarul mare de cicluri de aprindere/stingere, in cazul lampilor fluorescente si cu descarcare in gaze erodeaza invelisul emitator al electrodului la pornire. Durata de viata a LED-ului si fluxul luminos nu sunt afectate de ciclurile rapide de aprindere/stingere. Astfel, LED-ul are calitatea potrivita pentru aplicatii cu senzor de prezenta sau semnalizare.

Aprindere instantanee : LED-urile ajung la stralucirea maxima in cateva microsecunde, in timp ce sursele traditionale au nevoie de un timp mai lung si sunt influentate si de temperatura. LED-urile nu au nevoie de timp de incalzire. Lampile fluorescente au nevoie de aproximativ 3 minute pana ajung la emisie maxima.

Impact minim asupra mediului : LED-urile consuma mai putina energie si nu contin substante periculoare pentru mediul inconjurator spre deosebire de sursele de iluminat cu descarcare in gaze care contin mercur. Avand o durata de viata mai mare sursele de iluminare cu LED vor produre mai putine deseuri, protejand natura.

Iluminare de calitate : LED-urile ofera o distributie uniforma a luminii pe suprafata iluminata cu ajutorul unui sistem optic focusat, culori vii si bine definite.

Gama variata de alimentari : In general, LED-urile funtioneaza la tensiuni cuprinse intre 110V si 240V in curent alternativ, nefiind influentate de fluctuatiile de tensiune, un avantaj suplimentar important. Pe de alta parte, LED-urile pot funtiona si la 12V sau 24V in curent continuu, pentru aplicatii speciale, sau caz in care au nevoie de o sursa separata de alimentare.