Consum redus de energie - unul din principalele avantaje al becului LED este consumul sau scazut, cu aproape 80% mai mic decat cel al unui bec incadescent cu proprietati luminescente similare. Becurile cu LED au eficienta energetica mai mare decat toate celelalte tipuri de becuri (becuri cu incandescenta, becuri fluorescente compacte etc.) si pot produce 100 lumeni folosind doar 1 watt de curent, pe cand o sursa de lumina compact fluorescenta are aprox. 50 lm/W, iar o sursa incandescenta are o eficacitate luminoasa de numai 11 lm/W.
Durata mare de functionare - LED-urile au o durata de functionare intre 30000-50000 de ore, mult mai mare decat becurile fluorescente compacte (CFL) care au o durata de functionare de aprox. 10.000 de ore sau becurile cuincandescenta care au o durata de functionare de aprox. 1000 de ore.
Rezistenta - becurile LED sunt foarte compacte si rezista excelent la socuri mecanice, vibratii, temperatura si umiditate in raport cu becurile fluorescente sau cele incandescente. De aceea ele pot fi folosite in conditii mult mai grele; in functie de gradul de protectie (IP), becul LED poate fi cu rezistenta mai mare la praf, apa sau ambele (ex: IP 54-protejat contra patrunderii prafului si contra stropirii cu apa).
Dimensiune redusa - luminile cu LED pot varia ca marime de la 2 mm la dimensiunea becurilor de iluminat stradal, ceea ce permite plasarea lor in locuri din cele mai variate, inclusiv in locuri inaccesibile pentru iluminatul clasic.
Culori variate - tehnologia LED va oferi culoarea luminii asa cum se doreste (lumina calda, rece sau neutra), fara a fi necesara aplicarea de filtre precum la alte tehnologii (aspect esential pentru magazine si supermarketuri unde este importanta culoarea luminii asupra produselor).
Nu se incalzesc - puterea consumata este disipata sub forma de caldura, prin urmare, in cazul becurilor LED un consum mai mic de curent se traduce intr-o cantitate mai redusa de caldura degajata.
Aprindere instantanee si rezistenta la ciclurile de inchidere/deschidere - fata de alte tehnologii, precum halogen (care se aprinde cu greutate) sau becurile fluorescente (care se defecteaza mai repede daca ciclurile de inchis/deschis sunt frecvente), becurile LED se aprind instantaneu si rezista la cicluri inchis/deschis frecvente.
Nu emit radiatii - ultraviolet sau infrarosii.
Nu polueaza mediul - deoarece nu contin gaze toxice ( sodiu, mercur, etc) precum becul traditional, becul LED nu polueaza.