A venit momentul sa iti instalezi corpurile de iluminat in locuinta sau spatiul tau? Iti prezentam cateva aspecte legate caracteristici, avantaje, dezavantaje si de cele mai noi tendinte pentru a face alegerea potrivita.
Tehnologia LED, utilizata inca din anii '60, a cunoscut o crestere semnificativa in ultimii ani. Motive sunt suficiente: durata de viata mai mare decat a becurilor obisnuite, consumul redus de energie (cu pana la 90% mai putin curent decat cu bec cu filament), nu emit radiatii UV sau radiatii X, etc.
Iata si de ce Becurile LED inlocuiesc cu succes becurile incadescente:
- Prin comparatie cu un bec traditional de 60 W, un bec LED foloseste intre 6 si 8 W pentru a producere aceeasi intensitate.
Becurile cu LED produc o lumina care este mai puternica si mai apropiata de conceptul de lumina naturala, decat lumina oferita de becurile obisnuite. Mai mult decat atat, becurile incadescente produc caldura si se incing foarte repede, becurile LED produc lumina rece si nu emit caldura.
- Durata de viata a becurilor led este de pana la 500 de ori mai mare decat a becurilor incandescente.
- Becurile LED sunt de tip ecologic, ele necontinand mercur sau plumb, nu emit raze infrarosii sau ultraviolete fiind mai sanatoase. In schimb, radiatiile emise de becurile incandescete pot provoca migrene, oboseala sau tulburari de somn. Studiile arata ca folosirea becurilor cu incadescenta pot determina imbatranirea prematura, deoarce contin mercur, element ce deseori este asociat cu probleme de sanatate, cancer, leziuni ale nervilor, etc.
- Becul led sunt mult mai rezistent la vibratii si socuri fata de becurile traditionale ce prezinta filament.
- Un bec LED, este foarte eficient, un singur led consumand aproximativ 0,3 wati.
Singurul dezavantaj pe care l-ai putea gasi la becurile led ar fi pretul acestora, dar la xsel.ro veti gasi cu siguranta becul led care se potriveste bugetului tau.